ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ / ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΔΙΟ

Έχοντας καλύψει αποστολές σε πολλές χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Αμερικής και μέσα από διαρκείς συνεργασίες με φορείς, οργανώσεις και ιδρύματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη για περισσότερα από δέκα χρόνια, αφηγούμαι ιστορίες μέσα από τον φακό μου συνδυάζοντας την ανάγκη για αυτοέκφραση με το κίνητρο να εργαστώ για ζητήματα που με απασχολούν σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η φωτογραφία ντοκιμαντέρ είναι ένα είδος με διαρκώς αυξανόμενη απήχηση, με πολλές διαφορετικές εκφάνσεις και δυνατότητες επιλογών. Πέρα από την φωτοδημοσιογραφία και την καταγραφή ιστορικών και καθημερινών γεγονότων, η φωτογραφία ντοκιμαντέρ συγκαταλέγει στους κύκλους της μορφές έκφρασης που δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο καλλιτεχνικό στοιχείο ως μέρος της ιστορίας – βλέπε conceptual documentary.

Μέσα από την εμπειρία μου στο πεδίο συγκέντρωσα μερικά σημεία που, μαζί με τον εξοπλισμό, παίρνω μαζί σε κάθε αποστολή.

Δεν ξεχνώ να:

  1. Είμαι ειλικρινής: στην προσέγγισή μου, στις σχέσεις μου με τους ανθρώπους, στην αφήγηση της ιστορίας με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια.
  2. Σέβομαι: τις συνθήκες, τους νόμους, την κουλτούρα του κάθε τόπου, το χρόνο και τον χώρο των ανθρώπων.
  3. Είμαι ασφαλής.
  4. Μαθαίνω: Γνωρίζω το θέμα μου όσο το δυνατόν καλύτερα πριν και κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης. Τους ανθρώπους, τις συνθήκες, το περιβάλλον, το ιστορικό.
  5. Έχω υπομονή: Αφιερώνω χρόνο στην προετοιμασία και την εκτέλεση.
  6. Είμαι ευέλικτη: Οι αλλαγές που ίσως προκύψουν μπορεί να δώσουν μια ενδιαφέρουσα τροπή.
  7. Κρατώ σημειώσεις: Σε αυτό το είδος φωτογραφίας, έχει ιδιαίτερη σημασία ο τόπος, ο χρόνος, τα ονόματα, οι λεπτομέρειες της ζωής των ανθρώπων, στοιχεία που μπορεί να «ξεφύγουν» κατά τη γρήγορη ροή μιας φωτογράφισης.
  8. Σκέφτομαι γρήγορα: πιο γρήγορα από τα πράγματα γύρω μου.
  9. Κρατώ επαφή: αν και δεν είναι πάντα εφικτό, η διατήρηση μιας σχέσης με τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε μια ιστορία είναι σημαντική και προσθέτει αξία σε κάθε project.
  10. Είμαι ευγνώμων για τους ανθρώπους και τις ιστορίες που συνάντησα με την κάμερα μου στο χέρι.

Ελπίζω να σας δω σύντομα στο πεδίο. Καλές λήψεις και ακόμα καλύτερες φωτογραφικές ιστορίες.


Δημοσιεύτηκε στο #Photonet https://www.nexusmedia.gr/documentary-photography/?fbclid=IwAR0NCmr77xxmJ3-LZvglQVv8RbvObnwenv10jzmXescol-X0uZpH4XY60BU

Φωτογραφία: © Vicky Markolefa – “The Outcasts”.

Παιδιά εργάζονται σε κατασκευαστικά έργα, 2012, Ταμάλε, Γκάνα.