Παθητικό εισόδημα για φωτογράφους

Εβδομάδα των Παθών και ειδικά για ουκ ολίγους φωτογράφους, που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται λόγω της νέας πανδημίας. Καιρός λοιπόν να σκεφτούμε και να αναζητήσουμε τρόπους να διαφοροποιήσουμε τις πηγές εισοδήματος που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε και αυτό απαιτεί σκέψη και πράξη, in and out of the box.

Ξεκινώντας κανείς να μιλήσει για το επίκαιρο θέμα του παθητικού εισοδήματος, βρίσκεται ήδη μπροστά στο πρώτο εμπόδιο: Την έλλειψη γνώσης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και την πληθώρα των μύθων που περιβάλλουν τον συγκεκριμένο όρο. Τι εννοούμε όταν λέμε παθητικό εισόδημα; Είναι πραγματικά παθητικό και με ποιους τρόπους μπορεί κάποιος να το αποκτήσει;

Σε γενικές γραμμές, παθητικό εισόδημα είναι εκείνο για το οποίο ο αποδέκτης του δεν ασχολείται ενεργά για την παραγωγή του τη στιγμή που το λαμβάνει.

Στην περίπτωση των φωτογράφων, υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να προσπαθήσει να δημιουργήσει αυτή τη διαρκή ροή χρημάτων, ανάλογα φυσικά με το είδος της φωτογραφίας με το οποίο ασχολείται, την εμπειρία και τον χρόνο που διαθέτει. Παρακάτω αναφέρονται μερικοί:

  • Φωτογραφίες stock
  • Licencing
  • Πώληση φωτογραφικών βιβλίων και photobooks
  • Πώληση φωτογραφιών ως prints
  • Online Tutorials
  • Resources (plugins and presets)

Φυσικά, οι παραπάνω, αλλά και άλλες επιλογές που δεν αναφέρονται, απαιτούν μια αρχική (και ίσως συνεχή) επένδυση χρόνου και χρημάτων. Επομένως, το παθητικό εισόδημα δεν είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται. Ναι, είναι ένας εναλλακτικός τρόπος δημιουργίας εισοδήματος, που όμως απαιτεί γνώσεις και χρόνο για να αρχίσει να αποδίδει. Η χρυσή λέξη και εδώ είναι η επιμονή και η σωστή αξιοποίηση τεχνικών Marketing. Μια καλή αρχή σε κάθε έναρξη νέας δραστηριότητας είναι η έρευνα. Με το διαδίκτυο στη διάθεσή μας, έχουμε τη δυνατότητα να αναζητήσουμε τρόπους να διαθέσουμε το υλικό και τις υπηρεσίες που παρέχουμε σε νέα κοινά.

Είναι σημαντικό να μην απογοητευτούμε, αν ίσως στην αρχή η προσπάθεια δεν αποδώσει τα αναμενόμενα. Είναι και αυτός ένας εξαιρετικά ανταγωνιστικός χώρος και μέσα από τη διαδικασία της έρευνας και της δοκιμής, μπορούμε να μάθουμε πώς να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν, έξυπνα και αποτελεσματικά, διευρύνοντας τη δημιουργικότητά μας και παράλληλα, εξελίσσοντας την προσέγγισή μας στη φωτογραφία.

Κάθε εμπόδιο για καλό, λοιπόν. Δοκιμάστε κάποιον από τους παραπάνω τρόπους, αναζητήστε νέους, θέστε εφικτούς στόχους, συζητήστε με συναδέλφους που ίσως έχουν κάνει το βήμα που σκέφτεστε να κάνετε. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα βγείτε κερδισμένοι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα μάθουμε, αν δεν προσπαθήσουμε, αν δε δοκιμάσουμε. Ας αξιοποιήσουμε τον χρόνο που έχουμε για την προσωπική και καλλιτεχνική μας εξέλιξη και σίγουρα μακροπρόθεσμα αυτο θα εξαργυρωθεί στο αποτέλεσμα της δουλειάς μας. Καλή επιτυχία!

Βίκυ Μαρκολέφα http://www.vickymarkolefa.net

 


 

Hosted on pttl.gr